Współcześnie uczulenia związane z jedzeniem pojawiają się z większym natężeniem niż w latach ubiegłych. Na szczęście diagnostyka tego typu alergii także stoi na lepszym poziomie. Przy uczuleniu na produkty zawierające gluten do podstawowych symptomów, które mogą wzbudzić niepokój można zaliczyć: bóle jamy brzusznej, brak łaknienia, częste biegunki, wymioty, a nawet zapalenie w jamie ustnej czy migreny. W wyniku uczulenia na gluten może pojawiać się też niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza w organizmie, a także zaburzenia dotyczące krzepliwości. Oczywiście nie trzeba, aby czekać na pojawienie się powyższych symptomów. Mamy przecież możliwość wykonania odpowiedniego testu. Opierając się o diagnozę niezbędne mogą być zmiany diety, a co z tym związane – również sposobu życia na co dzień. Z naszego jadłospisu musimy wykluczyć sporo produktów żywnościowych. Na cenzurowanym są między innymi: produkty mające w składzie takie zboża, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Chodzi tutaj nie tylko pieczywo, ale również różnego typu napoje – kawę zbożową, wódkę czy piwo. Jednostki nietolerujące glutenu muszą pamiętać też o skrupulatnym przeglądaniu składów produktów poddanych obróbce. Konieczne jest też unikanie jedzenia takich potraw, co do których nie mamy wiadomości na temat zawartości. Zarówno w przypadku żywności, jak i specyfików.
O tym jakie mogą byc przepisy bez glutenu przeczytasz na naszej stronie
Różnego rodzaju stabilizatory prawie na pewno mają w sobie gluten. Nie warto się jednak martwić na zapas. Pozbawione glutenu pokarmy są aktualnie ogólnodostępne, nie tylko w miejscach z tzw. ekologiczną żywnością, ale również w większych sklepach. Ponad to dużo sklepów z pieczywem sprzedaje bezglutenowe rodzaje pieczywa. W menu warto zawrzeć jak największe ilości produktów świeżyć, nie poddanych obróbce, takich jak różne owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz produkty nabiałowe – w naturalnej formie. Dietę uczulonego na gluten także można ułożyć w sposób zróżnicowany. Nie jest konieczne nawet wyeliminowanie słodkich frykasów. Życie osoby uczulonej na gluten w aspekcie codziennym po prostu stawia wymóg znacznej uwagi w wybieraniu żywności oraz substancji leczniczych.