Wino białe lub czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała też do Polski. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten ponadprzeciętny trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do posiłków nie jest nazbyt rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do jakich posiłków.
Wino niemieckie
Jakie wino pasuje do past?
Makarony najporządniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być niemniej jednak lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprzyzwoiciej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić również z winem różowym.
wino w kartonowych boksach
Z jakim winem podawać ryby?
Stara norma mówi, że do ryb najlepiej pasuje wino białe. Warto jednakże nie zapominać, że nie jest to sztywna reguła. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z którym winem najpoprawniej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wkracza wyłącznie wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być serwowana bądź z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.