Dobra włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy
Włoskie restauracje to w Polsce najbardziej popularny rodzaj restauracji. Lubimy jedzenie włoskie bo jest smaczne, sycące i ceszy oko. Z całą pewnością najczęściej jemy pasty. Bardziej wrażliwi konsumenci smakują rzadsze potrawy – risotto, polentę czy desery włoskie.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji należy przyjrzeć się kilku istotnym elementom: czy restauracja korzysta z włoskich produktów, czy w menu są też nie tak popularne dania, czy karta win, zawiera typowo włoskie wina. Włoskie potrawy to bogata różnorodność oraz dania z wielu części Włoch. W mistrzowskiej restauracji poczujemy naturalny klimat Włoch.
Włoska kuchnia jest łatwa, ale to wcale nie znaczy, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to niezwykle smaczna kuchnia europejska .
Dobre wina włoskie
Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która pretenduje do bycia klasycznym punktem na gastronomicznej mapie miasta, nie powinna zaniedbywać trunków. Posiłek w klimacie włoskim bez wyjątku musi obejmować również aperitiff. Odrobina białego wina to we Włoszech standard. włoska restauracja Kraków centrum Klasyczne wina z Włoch to przede wszystkim trebbiano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie ciro oraz cagliari z Sardynii. Restauracja włoska – o ile naprawdę chce być postrzegana jako faktycznie włoska, musi mieć szeroką kartę win.
Regionalna kuchnia włoska
Chcąc poznać wyjątkowość kuchni włoskiej bez cienia wątpliwości trzeba odwiedzić restaurację, która potrafi przygotować nie jedynie pizzę i makaron.
Zobacz film