Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz smacznie zjeść? Wśród wielu alternatyw, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to mnogość smaków, kolorów oraz spora porcja zdrowia.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Polakom włoska restauracja, łączy się głównie z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to też takie przysmaki jak słodkie desery czy oliwki.
Klasyczne potrawy włoskie
Makarony to podstawa włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wyobrazić sobie składniki których nie da się dodać do tej potrawy. jedzonko Ryby, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy drobiowe i przeróżne warzywa, sprawiają, że pasty nie są w stanie się przejeść.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To też canelloni, gnocchi, minestrone oraz liczne desery – takich jak tiramisu czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- ricotty, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film